Bednár Családi Pince

Pátyi Pincehegy

"Folytatni kell a megkezdett munkát erővel,hittel,alázattal ...".

Az 1820-as években alapított Bednár Családi Borpince a Pátyi Pincefalu szívében található.

A család több évszázados borászati hagyományokat ápol, 200 éve ültetnek, oltanak és nevelnek szőlőt Pátyon. A Polgár nagyszülők többholdnyi szőlőterülettel rendelkeztek a faluban. A szőlő- és gyümölcstermesztés adta a család megélhetését évtizedeken keresztül. A Pince alapítója Polgár István, fia Polgár Zsigmond, aki módos parasztgazda volt, a falu elöljárójaként kiterjedt szőlőbirtokokkal, gyümölcsösökkel, gépesített gazdasággal, több pincével rendelkezett a Pátyi Pincehegyen. A család terményei, gyümölcsei, borai a budai piacon kerültek értékesítésre az 1930-40-es években.

A kulákká nyilvánítás után, valamint a család földjeinek elvesztése után a ’80-as években - a családba benősült - Bednár Imre folytatta az ősök által megtanult, megszeretett szőlőtermesztést, borkészítést.

Kísérletező ember lévén Pátyon addig nem ismert szőlőfajtákat – Cabernet Sauvignont, Kékfrankost, Merlot, Rubintot, Muscat Ottonelt, Cserszegi Fűszerest, Biancát – ültetett, nevelt, gondozott a pátyi Mézeshegyen, hogy ismét sikerre vigye a család már-már feledésbe merült szőlészeti, borászati tudását, borok iránti szerelmét.

Bednár Imre tragikus és váratlan halála után özvegyére és lányaira hárult a feladat, mit is kezdjenek eme nehéz, súlyos és szép örökséggel…

Polgár Erzsébet- 80-as éveiben járva- megadta a választ: folytatni kell, erővel, hittel, alázattal, szeretettel a megkezdett munkát.

A Pince 2000-es évjáratú Mézeshegyi Cuvée vörösbora 2003-ban elnyerte az I. Etyeki Pincefesztivál fődíjas bora címet.

Negyedik generációként Bednár Brigitta alapítója a Budakörnyéki Borkultúra Egyesületnek, 2004-ben, közreműködésével Pátyot visszacsatolták az Etyek-Budai Borvidékhez.

A Bednár Polgár Pince tervei között szerepel a szőlőtelepítés fontosságának elismertetése Pátyon, a pátyi borok népszerűsítése és a borturizmus elindítása az egyedülálló, különleges Pátyi Pincefaluban.

Kínálat: borkóstoló, étkezés, szállás, palackozott borok, téliesített présház, mosdó

KAPCSOLAT

2071 Páty József A. u. 6.
Telefon: 06-20-39-56-805
Email: bednarpince@gmail.com
Honlap: http://www.bednar.hu

 

Fotógaléria

Jelentkezz be!

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Ha egy pincefalu 3 Fogadóját meglátogatod, akkor strázsamesteri rangot érhetsz el!A regisztrált kalandorok száma: 48
A regisztrált kártyák száma: 714