Döme Pince

Pátyi Pincehegy

"A pincék sora egyedülálló látványt nyújt."

"A pincehegyről… Némi túlzással hegy, nekünk itt élőknek tisztességes magasság a maga 25 méterével a falu felett.

A pincehegy a XIX-XX századi viszontagságok, a filoxéra,a világháborúk után felébredt meggyötört álmából. Az 197o-es évek végén, a pincetulajdonosok friss erejével újra benépesült, élővé vált. A családom is ekkor vásárolta meg a pincét nem messze az elődök lepusztult pincehelyétől. A pincék sora egyedülálló látványt nyújt.

A borospincénk a XIX. századvégén épülhetett, melyet 100. születésnapja alkalmából újult meg s a hagyományos égetett agyagmárgája téglaburkolatot kapott. A pincesíp végében az elődök munkájának keze nyoma ma is látható, melyet a pincetető fenyőinek gyökérzete beborít. Aprésházból kitekintve gyönyörű kilátás tárul elénk afalura, a Zsámbéki-medencét körülölelő Pilisi-Budai hegyek dombjaira.

A pincében található borok Páty Mézeshegyén érlelődnek. A szőlő déli fekvésű soraiból kitekintve elénk tárul, a Zsámbéki-medence, a Gerecse hegység teteje. A szőlő fajták közül jelentős a Kékfrankos, a Portugieser, a Fűszeres tramini, melyet az 1980-as évek elején telepítettünk.

A borainkkal a környékbeli borversenyeken tekintélyes eredményt értünk el az elmúlt évtizedekben Szeretettel várunk mindenérdeklődőt!

Márai Sándor:Magyar borok

„Mikor az első csillag feljön kulcsra zárjuk a pince ajtaját….Bölcsek leszünk, mint a bor, melyet ittunk s vállvonogatva beszélünk az utókor ítéletéről… szeretni kell az életet, s nem kell törődni a világ ítéletével. Minden más hiúság”

Kínálat: borkóstoló, étkezés, szállás, palackozott borok, téliesített présház, mosdó

KAPCSOLAT

2071 Páty, Ady E. utca 13.
Telefon: 06-30-270-23-60
Email: domekatalin@gmail.com

 

Fotógaléria

Jelentkezz be!

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Ha egy pincefalu 3 Fogadóját meglátogatod, akkor strázsamesteri rangot érhetsz el!A regisztrált kalandorok száma: 48
A regisztrált kártyák száma: 714