Császártöltés

Császártöltés Bács-Kiskun megyében az 54-es főút mellett található. A 2066 fős település a Hajós- Bajai borvidék tagja. napjainkban 560 ha-on termesztenek szőlőt. A termesztett fő fajták közé a Rajnai rizling, Cserszegi fűszeres, Chardonnay, Olaszrizling, Királyleányka, Bianca, Kékfrankos, Zweigelt és a Cabernet sauvignon tartoznak. A Kiskunság és a Sárköz határában épült falu településszerkezetének egyedi arculatát az árterület szélén emelkedő löszfalba vájt présházas pincesorok adják. A pincesorok stílusa az egykor Németországból Oberschwanbenből betelepült ( 1743-1744) svábok emlékét őrzi. Patatich Gábor, kalocsai érsek jóvoltából érkeztek telepesek a szőlőkultúra fellendítése végett. Császártöltés egy igazi pincefalu, hiszen a több száz présház és pince a falu belterületén helyezkedik el. A faluban 324 pince 8 pincesoron öleli körül a települést a falu déli és nyugati részén. Pincesoraink a következők: Főkáptalan, Haszilló lejáró, Öreghegyi feljáró, Káposztás kerteki, Kis sor, Vidám sor, Bajtárs utca, Hofstella. Az itteni présházakra jellemző forma a nyeregtető alatti homlokzat közepén ajtóval, két oldalt pedig szimmetrikusan elhelyezkedő kisablakokkal a sváb pinceépítési hagyományokkal megfelelően. Császártöltésen nem csak a borok, hanem a növény- és állatvilága, a falu északi határában lévő Vörös-mocsár védett területen pl.: a Gyurgyalag-telep, a Parkerdő, a sváb tájház helytörténeti kiállításai, a sváb kulturális rendezvények, borversenyek, falunapok, horgászati és vadászati lehetőségek is csábítják a látogatókat. Ma is többen foglalkoznak fafaragással, fazekassággal a faluban.

Páty

Páty Budapesttől 10 percre, a budai hegyek lábánál a Zsámbéki-medence keleti szélén helyezkedik el, ezért fekvésénél fogva ideális kirándulóhely a városból kilátogatók számára. A falut övező erdőkben számtalan turista út megy keresztül. A kirándulók örömére zöld úton a Pátyról a Zsámbéki-medence összes települése elérhető. A község határában két nagyobb lovas-park is működik. A túrázóknak egyedi és különleges látványt nyújt a falu szélén húzódó patinás pincesor, amit a helyiek „Pincehegynek” neveznek. Méltán a község egyik legvonzóbb falurésze a 300 borospincét magában foglaló Pincehegy, amely csodálatos természetes atmoszférájával, kedvez az üdítő sétáknak, a hangulatos borozgató beszélgetéseknek, árnyas fái régmúlt idők nyugalmát idézik. Napjainkban új hagyományok kötődnek hozzá, az immár 18 éve rendszeresen júniusban megrendezett Pátyi Pincenapok és az őszi szüreti mulatság. Vendégeink nemcsak a település kincseit ismerik meg, hanem a rendezvény alatt lehetőség nyílik a szórakozásra és a mulatozásra. Egyre többen térnek vissza hozzánk, magukkal hozva ismerőseiket, barátaikat, hogy velük együtt élvezzék Páty ízeit, illatait, vendégszeretetét.

Györköny

Legtöbben vágyódunk a természetes környezethez, a barátságos emberekhez, a jó étel és ital mellett eltöltött társalgáshoz. Aki járt már Györkönyben várhatóan az előzőekben felsoroltak miatt tér vissza újra és újra. A dimbes-dombos táj, a girbe-gurba utcák, a halastó, a Magyarországon egyedülálló, érintetlen Pincehegy nyújtja a természetes és épített környezet egyediségét.
A Tolna megyében található györkönyi Pincehegyen több mint 300 présházat találhatunk sok-sok utcácskára tagolva, diófákkal körbevéve. Az elmúlt időszakban a Pincehegy egyedülálló hangulatát felismerve egyre több gazda teszi rendbe a présházát és annak környezetét, emellett a borminőségre is egyre jobban odafigyelnek. Ennek is köszönhető, hogy egyre több a feldolgozott szőlő a pincékben. Györkönyben jellemző fajták: Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Olaszrizling, Cserszegi Fűszeres.
A pincehegyünk megismertetésében, rendbe rakásában és a Szövetség megalakításában nagy szerepet játszott helyi szervezetünk, a Györkönyi Pincehegyért Egyesület. Kalandozzon Ön is a györkönyi Pincehegyen!

Noszvaj

"A település Egertől 12km-re, a Bükk-hegység déli lejtőjén, a Várhegy lábánál, a Kánya-patak völgyében fekszik,és az egri történelmi borvidék szerves része. Noszvajon,faluszerte hét utcában találhatóak pincesorok több mint 150 pincével,amik könnyen megközelíthetőek. A de la Motte kastély környékén rövid sétával három,a Jókai,Szomolyai és Kőporosi pincesorokon kóstolhatnak a borkedvelők. Az Árpád-hegy lábánál noszvajiasan az Imány alatt, a Nagyimányi,a Kisimányi és az Emődi sorokon számtalan pince várja az arra járókat. Évente négy alkalommal rendezünk élőzenés bortúrákat jókedvűen,dalolva végigjárva az összes pincesort. A híres Thummerer-borokat ,a település határában lévő pincészetben,illetve a faluban a Magtár Borozóban kóstolgathatják az érdeklődők"

Bölcske

Bölcskén változatos természeti környezetben található a mintegy 400 pincéből és présházból álló pincefalu, a Tolnai történelmi borvidéken, a Paksi hegybírói körzetben. Bölcskén már az 1808-ban megalakul a hegyközség, amely a történelmi viharok után 1998-ban kezdte újra működését. A szőlő és a bor szerepe már a kora középkorban egyre nagyobb teret nyert az itteni gazdálkodásban. Jelentőségét az is fokozta, hogy az egyházi közösségek napi életviteléhez hozzátartozott a bor kulturált fogyasztása. Az egykori gazdák ügyeltek arra, hogy jó szőlőtermésük és ennek megfelelően jó boruk legyen. Erről így írt Bölcske egykori jegyzője, Örsy Gergely: „Meg-lehetős mennyiségben a helység felett valamennyire emeltebb helyen jó asztali bort terem.” A bölcskei borok jó hírét Galgózy Károly mezőgazdasági szakíró is hirdette a 19. században: „A bölcskei borok szinte a jobbak közül valók, Bölcskén kiváló szor-galom fordíttatik a bortermelésre.” A hagyományos februári borversenyeken túl az újraéledt pincefalu több gasztronómiai eseménynek is helyt ad. Természeti és építészeti emlékekben gazdag községünk, várja kedves vendégeit!

Monor

Monor közel 18 ezer lakosú Pest megyei város, járési központ. A 4-s főút mellett, a Liszt Ferenc repülőtértől 20 km távolságra található. A kiváló közlekedés lehetőséget ad arra, hogy az itt élők élvezzék a közeli világváros minden szolgáltatását, kínálatát, ugyanakkor otthonaikban csendes, nyugodt környezetben pihenhessenek.
A monori szőlőtelepítések 1446-tól az egri Káptalan birtokcseréjétől feltételezhetők, ugyanis 1446-tól Eger város katolikus egyháztanácsa lett Monor földbirtokosa. Az első írásos dokumentum a pincefalu létezéséről az 1770-es évekből származik.
Jelenleg közel 1000 présház található a Strázsa-hegyen található pincefaluban, amely Városunk egyik fontos rekreációs területe. Az itt rendezett borünnepeken, fesztiválokon és a csendes hétköznapokon mind a helyiek, mind az idelátogató turisták jól érzik magukat. A hobbi borászok és a Vendégváró Pincészetek igazi családias, vidékies környezetben örömmel fogadják a vendégeket és kóstoltatják boraikat, ételeiket. A vendégszeretet mellett élményt nyújtó látnivalókkal is rendelkezünk, maga a pincefalu, utcáival, építészeti értékeivel, az Ezer Pince Szőlészeti és Borászati tanösvénnyel tartalmas kikapcsolódást kínál a hozzánk látogató vendégek számára.

Ócsa

Ócsa Öreghegyi Pincesor Egyesülete végez tevékenységet a pincesoron. Az Egyesület 2000-ben alakult, az Öreghegyen lévő műemlék pincék tulajdonosaiból. Mára már sok olyan tagot tartunk számon, aki nem rendelkezik ugyan pincével, de szereti a kulturált borfogyasztást, érdekli a gasztronómia, vagy pusztán csak örömmel vesz részt közösségi munkákban.

Cserépfalu

Egyesület bemutatása Tisztelettel üdvözlöm a honlapunkra látogatókat és remélem sokat fogunk találkozni egyesületünk tagjainak pincéiben. Kérem engedje meg, hogy pár mondatban összefoglaljam egyesületünk célkitűzéseit: Borbaráti kapcsolatok ápolása Kulturált borfogyasztás elsajátítása és ezek mind szélesebb körben történő népszerűsítése A borfogyasztás és a gasztronómia összefüggéseinek népszerűsítése A szőlő és bortermeléshez szükséges ismeretanyag mind mélyebb elsajátítása, népszerűsítése A cserépfalui szőlőtermesztés és borkészítés hagyományainak felkutatása, megőrzése, ápolása és mind szélesebb körben való megismertetése A cserépfalui szőlőhegyekre jellemző ősi szőlőfajták felkutatása és újbóli életre keltése A Bükkaljai borvidékre jellemzi borok tulajdonságainak megismertetése az idelátogató turistákkal, illetve az ország lakóival, valamint a határon túli magyarság tagjaival Más egyéb borvidékek kultúrájának, szili és bortermelő hagyományainak, borainak megismerése Borkóstolók szervezése A belföldi kulturális turizmus fejlesztése és népszerűsítése a bor és szőlőtermelés segítségével A szőlő és bortermeléssel kapcsolatos szakmai találkozók, bel és külföldi tanulmányutak szervezése, illetve a szervezésben való közreműködés (közhasznú tevékenység). A nemzetközi kapcsolatok kifejlesztése és ápolása a borkultúra segítségével.

Nemesnádudvar

A sváb kultúra jellegzetes bélyegei köszönnek vissza a település leghíresebb Mária-völgyi pincesorának szorosan egymás mellett elhelyezkedő, apró, szinte vakítóan fehér kis présházain. A sváb lakosok ősei a XVIII. században érkeztek erre a vidékre, Németország déli területeiről. Szőlőtermesztésbe kezdtek és létrehozták az első alacsony homlokzatú, keskeny, kisablakú, nagy ajtajú házacskákat. Ma több mint ötszáz présház található a pincesorokon, érdekesség, hogy annyi borospince van a faluban, mint ahány lakóház. A Mária-völgyi pincesor mellett a löszfalba vájt lyukpincék elé épített szép présházak találhatók a Temetői pincesoron, a Kender-völgyi és a Felső pincesoron valamint a Sükösdi pincesoron. Ha az 54-es útról bekanyarodunk a községbe, a kétnyelvű helységnévtábla (Nemesnádudvar - Nadwar) után a történelmi pincefaluba érkezünk. Az út két oldalán sorakoznak a híres nemesnádudvari pincék, melyekből szinte minden család birtokol egyet. Ezekben a pincékben fogadják a falubeliek vendégeiket, köztük a testvértelepülésekről, érkezőket is, a most már messze vidéken, sőt külföldön is ismert Újborünnep idején. Az ünnep Szent Mihály-naphoz kötődik, így szeptember utolsó vasárnapján rendezik meg. A pincékben őrzik a hajdani borászati eszközöket, a tulajdonosok pedig az évszázadokon át apáról fiúra szálló tapasztalatokat. Manapság egyre több fiatal készít bort többnyire kedvtelésből, a szülőktől, nagyszülőktől szerzett tudást a mai technológiával ötvözve. Az utóbbi két-három évben szinte egy generációváltás zajlik a nemesnádudvari pincékben. Az itteni pincék főként Kadarka, Chardonnay, Rajnai rizling, Ottonel muskotály, Cserszegi fűszeres, Királyleányka, Kunleány, Kékfrankos, Cabernet sauvignon borokat rejtenek. A szőlőterületek nagysága kb. 280 hektár. A kétezres években jelentős szőlő kivágások történtek, de mára ez a folyamat nem csak lelassult, hanem egyre több a település határában az új ültetvény.

Hajós

Hajós Kalocsától mintegy 20 km-re helyezkedik el. Lakosságának 85%-a sváb. A város a Hajós-Bajai (korábbi nevén Hajós-Vaskúti) borvidék meghatározó települése, a Duna Borrégió Borút Egyesület állomása. A Hajósi Pincefalu hangulatos utcácskái (szám szerint 24) a településtől körülbelül három kilométerre helyezkednek el. Az egymás mellett sorakozó 1200 borospincéjét kézzel vájták a löszhátba. Ez ma Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja. Hajós egyik kiemelkedő eseménye az 1982-től minden évben megrendezésre kerülő Orbán Napi Borünnep. A rendezvényre nemcsak hazai, hanem német borkedvelők is szívesen látogatnak el, ami a helyiek jó nyelvtudásának köszönhető.

Jelentkezz be!

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Ha egy pincefalu 3 Fogadóját meglátogatod, akkor strázsamesteri rangot érhetsz el!A regisztrált kalandorok száma: 49
A regisztrált kártyák száma: 714