Györköny

Legtöbben vágyódunk a természetes környezethez, a barátságos emberekhez, a jó étel és ital mellett eltöltött társalgáshoz. Aki járt már Györkönyben várhatóan az előzőekben felsoroltak miatt tér vissza újra és újra. A dimbes-dombos táj, a girbe-gurba utcák, a halastó, a Magyarországon egyedülálló, érintetlen Pincehegy nyújtja a természetes és épített környezet egyediségét.
A Tolna megyében található györkönyi Pincehegyen több mint 300 présházat találhatunk sok-sok utcácskára tagolva, diófákkal körbevéve. Az elmúlt időszakban a Pincehegy egyedülálló hangulatát felismerve egyre több gazda teszi rendbe a présházát és annak környezetét, emellett a borminőségre is egyre jobban odafigyelnek. Ennek is köszönhető, hogy egyre több a feldolgozott szőlő a pincékben. Györkönyben jellemző fajták: Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Olaszrizling, Cserszegi Fűszeres.
A pincehegyünk megismertetésében, rendbe rakásában és a Szövetség megalakításában nagy szerepet játszott helyi szervezetünk, a Györkönyi Pincehegyért Egyesület. Kalandozzon Ön is a györkönyi Pincehegyen!

Hajós

Hajós Kalocsától mintegy 20 km-re helyezkedik el. Lakosságának 85%-a sváb. A város a Hajós-Bajai (korábbi nevén Hajós-Vaskúti) borvidék meghatározó települése, a Duna Borrégió Borút Egyesület állomása. A Hajósi Pincefalu hangulatos utcácskái (szám szerint 24) a településtől körülbelül három kilométerre helyezkednek el. Az egymás mellett sorakozó 1200 borospincéjét kézzel vájták a löszhátba. Ez ma Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja. Hajós egyik kiemelkedő eseménye az 1982-től minden évben megrendezésre kerülő Orbán Napi Borünnep. A rendezvényre nemcsak hazai, hanem német borkedvelők is szívesen látogatnak el, ami a helyiek jó nyelvtudásának köszönhető.

Bölcske

Bölcskén változatos természeti környezetben található a mintegy 400 pincéből és présházból álló pincefalu, a Tolnai történelmi borvidéken, a Paksi hegybírói körzetben. Bölcskén már az 1808-ban megalakul a hegyközség, amely a történelmi viharok után 1998-ban kezdte újra működését. A szőlő és a bor szerepe már a kora középkorban egyre nagyobb teret nyert az itteni gazdálkodásban. Jelentőségét az is fokozta, hogy az egyházi közösségek napi életviteléhez hozzátartozott a bor kulturált fogyasztása. Az egykori gazdák ügyeltek arra, hogy jó szőlőtermésük és ennek megfelelően jó boruk legyen. Erről így írt Bölcske egykori jegyzője, Örsy Gergely: „Meg-lehetős mennyiségben a helység felett valamennyire emeltebb helyen jó asztali bort terem.” A bölcskei borok jó hírét Galgózy Károly mezőgazdasági szakíró is hirdette a 19. században: „A bölcskei borok szinte a jobbak közül valók, Bölcskén kiváló szor-galom fordíttatik a bortermelésre.” A hagyományos februári borversenyeken túl az újraéledt pincefalu több gasztronómiai eseménynek is helyt ad. Természeti és építészeti emlékekben gazdag községünk, várja kedves vendégeit!

Császártöltés

Császártöltés Bács-Kiskun megyében az 54-es főút mellett található. A 2066 fős település a Hajós- Bajai borvidék tagja. napjainkban 560 ha-on termesztenek szőlőt. A termesztett fő fajták közé a Rajnai rizling, Cserszegi fűszeres, Chardonnay, Olaszrizling, Királyleányka, Bianca, Kékfrankos, Zweigelt és a Cabernet sauvignon tartoznak. A Kiskunság és a Sárköz határában épült falu településszerkezetének egyedi arculatát az árterület szélén emelkedő löszfalba vájt présházas pincesorok adják. A pincesorok stílusa az egykor Németországból Oberschwanbenből betelepült ( 1743-1744) svábok emlékét őrzi. Patatich Gábor, kalocsai érsek jóvoltából érkeztek telepesek a szőlőkultúra fellendítése végett. Császártöltés egy igazi pincefalu, hiszen a több száz présház és pince a falu belterületén helyezkedik el. A faluban 324 pince 8 pincesoron öleli körül a települést a falu déli és nyugati részén. Pincesoraink a következők: Főkáptalan, Haszilló lejáró, Öreghegyi feljáró, Káposztás kerteki, Kis sor, Vidám sor, Bajtárs utca, Hofstella. Az itteni présházakra jellemző forma a nyeregtető alatti homlokzat közepén ajtóval, két oldalt pedig szimmetrikusan elhelyezkedő kisablakokkal a sváb pinceépítési hagyományokkal megfelelően. Császártöltésen nem csak a borok, hanem a növény- és állatvilága, a falu északi határában lévő Vörös-mocsár védett területen pl.: a Gyurgyalag-telep, a Parkerdő, a sváb tájház helytörténeti kiállításai, a sváb kulturális rendezvények, borversenyek, falunapok, horgászati és vadászati lehetőségek is csábítják a látogatókat. Ma is többen foglalkoznak fafaragással, fazekassággal a faluban.

Noszvaj

"A település Egertől 12km-re, a Bükk-hegység déli lejtőjén, a Várhegy lábánál, a Kánya-patak völgyében fekszik,és az egri történelmi borvidék szerves része. Noszvajon,faluszerte hét utcában találhatóak pincesorok több mint 150 pincével,amik könnyen megközelíthetőek. A de la Motte kastély környékén rövid sétával három,a Jókai,Szomolyai és Kőporosi pincesorokon kóstolhatnak a borkedvelők. Az Árpád-hegy lábánál noszvajiasan az Imány alatt, a Nagyimányi,a Kisimányi és az Emődi sorokon számtalan pince várja az arra járókat. Évente négy alkalommal rendezünk élőzenés bortúrákat jókedvűen,dalolva végigjárva az összes pincesort. A híres Thummerer-borokat ,a település határában lévő pincészetben,illetve a faluban a Magtár Borozóban kóstolgathatják az érdeklődők"

Cserépfalu

Egyesület bemutatása Tisztelettel üdvözlöm a honlapunkra látogatókat és remélem sokat fogunk találkozni egyesületünk tagjainak pincéiben. Kérem engedje meg, hogy pár mondatban összefoglaljam egyesületünk célkitűzéseit: Borbaráti kapcsolatok ápolása Kulturált borfogyasztás elsajátítása és ezek mind szélesebb körben történő népszerűsítése A borfogyasztás és a gasztronómia összefüggéseinek népszerűsítése A szőlő és bortermeléshez szükséges ismeretanyag mind mélyebb elsajátítása, népszerűsítése A cserépfalui szőlőtermesztés és borkészítés hagyományainak felkutatása, megőrzése, ápolása és mind szélesebb körben való megismertetése A cserépfalui szőlőhegyekre jellemző ősi szőlőfajták felkutatása és újbóli életre keltése A Bükkaljai borvidékre jellemzi borok tulajdonságainak megismertetése az idelátogató turistákkal, illetve az ország lakóival, valamint a határon túli magyarság tagjaival Más egyéb borvidékek kultúrájának, szili és bortermelő hagyományainak, borainak megismerése Borkóstolók szervezése A belföldi kulturális turizmus fejlesztése és népszerűsítése a bor és szőlőtermelés segítségével A szőlő és bortermeléssel kapcsolatos szakmai találkozók, bel és külföldi tanulmányutak szervezése, illetve a szervezésben való közreműködés (közhasznú tevékenység). A nemzetközi kapcsolatok kifejlesztése és ápolása a borkultúra segítségével.

Páty

Páty Budapesttől 10 percre, a budai hegyek lábánál a Zsámbéki-medence keleti szélén helyezkedik el, ezért fekvésénél fogva ideális kirándulóhely a városból kilátogatók számára. A falut övező erdőkben számtalan turista út megy keresztül. A kirándulók örömére zöld úton a Pátyról a Zsámbéki-medence összes települése elérhető. A község határában két nagyobb lovas-park is működik. A túrázóknak egyedi és különleges látványt nyújt a falu szélén húzódó patinás pincesor, amit a helyiek „Pincehegynek” neveznek. Méltán a község egyik legvonzóbb falurésze a 300 borospincét magában foglaló Pincehegy, amely csodálatos természetes atmoszférájával, kedvez az üdítő sétáknak, a hangulatos borozgató beszélgetéseknek, árnyas fái régmúlt idők nyugalmát idézik. Napjainkban új hagyományok kötődnek hozzá, az immár 18 éve rendszeresen júniusban megrendezett Pátyi Pincenapok és az őszi szüreti mulatság. Vendégeink nemcsak a település kincseit ismerik meg, hanem a rendezvény alatt lehetőség nyílik a szórakozásra és a mulatozásra. Egyre többen térnek vissza hozzánk, magukkal hozva ismerőseiket, barátaikat, hogy velük együtt élvezzék Páty ízeit, illatait, vendégszeretetét.

Ócsa

Ócsa Öreghegyi Pincesor Egyesülete végez tevékenységet a pincesoron. Az Egyesület 2000-ben alakult, az Öreghegyen lévő műemlék pincék tulajdonosaiból. Mára már sok olyan tagot tartunk számon, aki nem rendelkezik ugyan pincével, de szereti a kulturált borfogyasztást, érdekli a gasztronómia, vagy pusztán csak örömmel vesz részt közösségi munkákban.

Nemesnádudvar

A sváb kultúra jellegzetes bélyegei köszönnek vissza a település leghíresebb Mária-völgyi pincesorának szorosan egymás mellett elhelyezkedő, apró, szinte vakítóan fehér kis présházain. A sváb lakosok ősei a XVIII. században érkeztek erre a vidékre, Németország déli területeiről. Szőlőtermesztésbe kezdtek és létrehozták az első alacsony homlokzatú, keskeny, kisablakú, nagy ajtajú házacskákat. Ma több mint ötszáz présház található a pincesorokon, érdekesség, hogy annyi borospince van a faluban, mint ahány lakóház. A Mária-völgyi pincesor mellett a löszfalba vájt lyukpincék elé épített szép présházak találhatók a Temetői pincesoron, a Kender-völgyi és a Felső pincesoron valamint a Sükösdi pincesoron. Ha az 54-es útról bekanyarodunk a községbe, a kétnyelvű helységnévtábla (Nemesnádudvar - Nadwar) után a történelmi pincefaluba érkezünk. Az út két oldalán sorakoznak a híres nemesnádudvari pincék, melyekből szinte minden család birtokol egyet. Ezekben a pincékben fogadják a falubeliek vendégeiket, köztük a testvértelepülésekről, érkezőket is, a most már messze vidéken, sőt külföldön is ismert Újborünnep idején. Az ünnep Szent Mihály-naphoz kötődik, így szeptember utolsó vasárnapján rendezik meg. A pincékben őrzik a hajdani borászati eszközöket, a tulajdonosok pedig az évszázadokon át apáról fiúra szálló tapasztalatokat. Manapság egyre több fiatal készít bort többnyire kedvtelésből, a szülőktől, nagyszülőktől szerzett tudást a mai technológiával ötvözve. Az utóbbi két-három évben szinte egy generációváltás zajlik a nemesnádudvari pincékben. Az itteni pincék főként Kadarka, Chardonnay, Rajnai rizling, Ottonel muskotály, Cserszegi fűszeres, Királyleányka, Kunleány, Kékfrankos, Cabernet sauvignon borokat rejtenek. A szőlőterületek nagysága kb. 280 hektár. A kétezres években jelentős szőlő kivágások történtek, de mára ez a folyamat nem csak lelassult, hanem egyre több a település határában az új ültetvény.

Monor

Monor közel 18 ezer lakosú Pest megyei város, járési központ. A 4-s főút mellett, a Liszt Ferenc repülőtértől 20 km távolságra található. A kiváló közlekedés lehetőséget ad arra, hogy az itt élők élvezzék a közeli világváros minden szolgáltatását, kínálatát, ugyanakkor otthonaikban csendes, nyugodt környezetben pihenhessenek.
A monori szőlőtelepítések 1446-tól az egri Káptalan birtokcseréjétől feltételezhetők, ugyanis 1446-tól Eger város katolikus egyháztanácsa lett Monor földbirtokosa. Az első írásos dokumentum a pincefalu létezéséről az 1770-es évekből származik.
Jelenleg közel 1000 présház található a Strázsa-hegyen található pincefaluban, amely Városunk egyik fontos rekreációs területe. Az itt rendezett borünnepeken, fesztiválokon és a csendes hétköznapokon mind a helyiek, mind az idelátogató turisták jól érzik magukat. A hobbi borászok és a Vendégváró Pincészetek igazi családias, vidékies környezetben örömmel fogadják a vendégeket és kóstoltatják boraikat, ételeiket. A vendégszeretet mellett élményt nyújtó látnivalókkal is rendelkezünk, maga a pincefalu, utcáival, építészeti értékeivel, az Ezer Pince Szőlészeti és Borászati tanösvénnyel tartalmas kikapcsolódást kínál a hozzánk látogató vendégek számára.

Jelentkezz be!

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Ha egy pincefalu 3 Fogadóját meglátogatod, akkor strázsamesteri rangot érhetsz el!A regisztrált kalandorok száma: 49
A regisztrált kártyák száma: 714